Programul
ORADEA NOASTRĂ 2024-2028

Acest program s-a născut din angajamentul față de orădeni și are ca principal scop

 CREȘTEREA NIVELULUI DE TRAI ȘI ÎMBUNĂTĂȚIREA CALITĂȚII VIEȚII ORĂDENILOR, 

 cu efecte imediate și pe termen mediu. 

Având la bază experiența ultimilor ani din cadrul Consiliului Local Oradea și lista cu propunerile realiste discutate cu orădenii, am identificat un plan de măsuri concrete și pe care vi-l prezint pentru a fi supus consultării și pentru a fi armonizat în consecință.

Servicii și utilități publice

• Nevoile oamenilor din cartierele de blocuri și case vor fi prioritare, și nu dictate de interesul dezvoltatorilor imobiliari.
• Plafonarea profitului companiilor aflate sub administrația Primăriei Oradea. Compania de Apă, Termoficare și Administrația Domeniului Public Oradea trebuie să se orienteze spre a servi publicul, nu spre a produce bani pentru administrație.
• Reducerea tarifelor utilităților și serviciilor publice și raportarea acestora în funcție de nivelul de salarizare local.


Ne dorim să mutăm accentul pe blocurile din cartiere, multe zone fiind parcă uitate de administrația publică actuală. Costurile întreținerii unui apartament sau a unei case nu au voie să fie majorate decât în situații extreme.

Voi stopa cheltuirea banilor publici de către Administrația Domeniului Public, Termoficare, Compania de Apă, Agenția de Dezvoltare Locală, pe sedii și alte investiții. Tarifele acestora vor acoperi strict cele necesare pentru buna desfășurare a prestării serviciului public. Astăzi tarifele sunt majorate după bunul plac al primarului.

Aceste monopoluri ale primăriei sunt căpușate cu membri PNL, în timp ce salariații direct productivi sunt insuficienți și slab plătiți.

Alege Românește – Gustă Românește

• Piețe agroalimentare pentru fiecare cartier.
• Înființarea unui centru de procesare a produselor agricole ale fermierilor noștri.
• Produsele locale ale agricultorilor bihoreni vor avea prioritate în centrele și unitățile de HoReCa orădene.


După inițiativa de a avea piețe volante pentru producătorii locali bihoreni, vom continua demersul nostru de a-i sprijini în desfacerea produselor prin înființarea unor piețe agroalimentare de cartier.


Prin acest demers, familiile orădene vor beneficia de produse proaspete direct de la producător.


Totodată, avem în plan înființarea unui centru de procesare și logistică a produselor agricole ale fermierilor. Astfel, centrele și unitățile HoReCa orădene vor avea la dispoziție produse locale, proaspete.

Regenerare urbană

• Amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor.
• Modernizarea parcurilor orașului.
• Realizarea unui parc de distracție modern, de mari dimensiuni, destinat al copiilor.

Zonele verzi vor fi un aliat al administrației locale și nu un obstacol în fața dezvoltatorilor imobiliari.

Vom trata cu maximă prioritate amenajarea spațiilor verzi dintre blocuri. Vom întreține locurile de joacă deja create, ca să ne asigurăm că vor rămâne locuri de recreere, și nu altceva.

Parcurile publice trebuie să își recapete frumusețea și destinația inițială. Ele nu pot fi înlocuite cu câteva ghivece de pomi pe betonul mereu avantajat în numele ”dezvoltării”.

Orașul are nevoie de o oază de liniște în mijlocul urbei. Vom demara realizarea unui parc nou în Oradea în zona str. Făgărașului, dedicat copiilor, și nu numai. Având în vedere că planurile de strămutare ale Grădinii Zoologice nu au un motiv logic, această întreagă zonă va deveni un uriaș spațiu de agrement, potrivit pentru toate vârstele.

Siguranța cetățeanului

• Prezență mai activă a Poliției Locale în cartiere.
• Iluminat public în tot orașul.
• Administrație locală activă în lupta contra consumului de droguri în școli.

Poliția Locală trebuie să vegheze la liniștea cetățeanului, pe străzi, lângă unitățile de învățământ școlar și preșcolar, să patruleze și în zone de cartier unde până acum nu au avut o prezență notabilă. Poliția Locală nu va mai fi folosită pentru a amenda inutil cetățenii și mai ales nu ca un grup de voluntari pe lângă firmele RER sau ECO Bihor.

Vom redacta, alături de specialiști din domeniu, o hartă a vulnerabilității municipiului și vom coopera împreună cu celelalte entități abilitate în eradicarea oricărei forme de pericol pe domeniul public al orașului nostru.

Sesizările privind deteriorarea iluminatului public vor fi rezolvate în decurs de maxim 24 ore prin intervențiile echipajelor specializate.

Vom accentua controalele în unitățile școlare pentru a crește gradul de siguranță privind eradicarea violenței și folosirea drogurilor de către tineri în incinta, cât și în afara instituțiilor de învățământ.

Educație și cultură

• Subvenționare cu 50% din bugetul local a programelor educaționale de tipul celor after-school.
• Voucher pentru educație și cultură.
• Festival internațional de muzică.

Măsura de subvenționare a programelor tip after-school este necesară pentru a încuraja dezvoltarea educației complementare.

Astfel se încurajează dezvoltarea de aptitudini și de pasiuni specifice fiecărui copil, ca de exemplu activități recreativ-sportive, dansuri, muzică, teatru.

Pentru a stimula tinerii să viziteze instituțiile culturale, vom iniția un program prin care fiecare tânăr orădean școlar și până în 26 ani va beneficia de un voucher în valoare de 100 lei prin care poate vizita instituțiile culturale din oraș.

Pentru a pune Oradea pe harta internațională a festivalurilor, trebuie regândit întregul concept al evenimentelor culturale și turistice. Într-o primă etapă, vom organiza un festival de muzică pop-rock al cărei anvergură să fie cu adevărat de nivel internațional.

Agenda Primarului - construită prin transparență și implicarea cetățenilor

• Consultarea publică va deveni o cutumă, nu un punct necesar de bifat.
• Vom încuraja existența unor grupuri consultative.
• Transparență totală a contractelor publice la Primărie și firmele sale.

Primăria trebuie să se transforme într-o instituție deschisă, un promotor al colaborării dintre administrație și cetățeni, mediul academic, economic, civic. Cetățenii vor fi implicați de la planificare și până la realizarea efectivă a proiectelor, nu doar prin informare când deciziile sunt luate deja de către un grup restrâns de politicieni și funcționari.

Consultarea va fi dusă până la nivelul asociațiilor de proprietari, nu ascunsă pe site-ul Primăriei.
Vom înființa Grupuri Consultative de Cartier, care vor fi legătura dintre nevoile cetățenilor și administrația locală.
Primăria va identifica spații disponibile pentru întâlnirile Grupurilor și se va aronda consilieri locali care să ia parte la consfătuirile acestora. Adiacent acestor sedii vor funcționa și puncte de lucru ale Poliției Locale, cu scopul de a asigura siguranța locuitorilor din cartiere.

Cu toții ne dorim o conducere administrativă demnă de încredere, o administrație care pune preț pe transparență și pe consultarea fiecăruia dintre noi, membrii ai comunității orădene. Numai astfel vom reuși, împreună, să ne construim armonios ORADEA NOASTRĂ!

Investiții publice

• Introducerea rețelelor edilitare la fiecare gospodărie din Oradea și asfaltarea tuturor străzilor.
• Reabilitarea termică a blocurilor va deveni prioritară.
• Fiecare apartament din cartierele de blocuri trebuie să beneficieze de un loc pentru parcare de domiciliu.

Voi continua implementarea proiectelor de infrastructură mari. Doar că acestea trebuie să fie cu adevărat necesare și eficiente în folosul comunității. Orașul este locuit de orădeni, nu de turiștii ocazionali și nici de cei ce o tranzitează. Orădenii sunt și cei care plătesc aceste proiecte de infrastructură mari, însă în ultimii 10 ani proiectele au fost, adesea, în beneficiul oricărui altcuiva, numai a orădenilor nu.

Multe străzi din cartierele limitrofe ale orașului duc lipsă de infrastructura edilitară de bază. Vom accelera programul de introducere a acestora la fiecare gospodărie din Oradea și ne vom asigura de încheierea asfaltării tuturor străzilor.

Reabilitarea termică a blocurilor din bugetul local și surse de finanțare adiacente va fi prioritate zero. Aceste măsuri vor rezulta în reducerea imediată a costurilor de întreținere.

Vom muta accentul pe locuitorii acestui oraș pentru a avea un confort sporit și cheltuieli decente cu întreținerea locuinței ori casei.

Voi stopa inițiativa aberantă a primarului actual de a elimina parcările de domiciliu. Parcările de cvartal vor crește incidența conflictelor între vecini. Fiecare apartament care va renunța, benevol, la parcarea sa de domiciliu va primi o bonificație de 1,500 lei pe an.

Transport public

• Introducerea autobuzelor școlare având ca destinație instituțiile de învățământ.
• Flotă de transport modernă, nepoluantă achiziționată prin fonduri europene.
• Gratuitate în weekend pentru întreg transportul în comun.

Propunem proiecte viabile, ce pun accentul pe efectul asupra mediului înconjurător, dar și pe scăderea timpului petrecut în trafic.

Venim în sprijinul părinților, prin introducerea unor microbuze școlare ce trebuie să îi deservească pe toți cei ce își prezintă această dorință.

Creșterea popularității transportului public se poate face prin existența unei flote moderne, nepoluante, care poate fi folosită uzual de toții membrii unei familii.

În plus, aducem ca propunere de implementare gratuitatea parțială, și anume pe zilele de vineri – duminică, pentru toți cei ce locuiesc în Oradea.

Măsuri sociale

• Finanțarea furnizorilor privați de servicii sociale ce sprijină activitatea persoanelor vârstnice și a persoanelor cu dizabilități.
• Locuințe sociale pentru tinerii care doresc să rămână în Oradea.
• Înființarea și întreținerea cluburilor de seniori în fiecare cartier.
• Parcarea de o oră va fi gratuită pentru orice orădean.

Pe plan social este nevoie de ajutor financiar adus acelor organizații non-guvernamentale ce au ca profil principal îngrijirea persoanelor vârstnice și al persoanelor cu dizabilități, prin furnizarea serviciilor de profil.

O altă problemă stringentă a orașului nostru este pierderea specialiștilor. Plecarea lor în străinătate fără a se reîntoarce pentru a-și exersa profesia local derivă și din faptul că în primele etape ale vieții de după terminarea studiilor nu au fost sprijiniți de către administrație pentru a-și asigura viața într-o locuință proprie, fără chirii exorbitante.
Venim în sprijinul acestei categorii cu locuințe renovate de Primăria Oradea și punerea la dispoziția tinerilor pentru o perioadă suficientă până își pot achiziționa propriul imobil.

De asemenea, pentru vârstnicii ce doresc să aibă activități sociale diverse, se vor reînființa cluburile de seniori sub tutela administrației locale. Vor fi finanțate întreținerea acestor spații, dar și activitățile curente, logistica acestora și personalul aferent.

Vom încuraja rezolvarea lucrurilor administrative prin lansarea aplicației D+, prin care toți orădenii cu domiciliul stabil în oraș vor beneficia zilnic de parcare gratuită timp de o oră în centrul orașului.

Antreprenoriat local

• Parc industrial pentru IMM-uri locale.
• Șanse egale la licitațiile publice.
• Vom depolitiza conducerea societăților comerciale și a instituțiilor publice subordonate Primăriei Oradea.

Se impune ca firmele orădene ce au ajuns la un grad de maturitate, dar încă nu sunt la nivelul celor deja consacrate să aibă sprijinul administrației locale pentru a păși în etapa următoare a dezvoltării.

În acest sens, vom realiza un parc industrial, unde vom încuraja concesionarea terenurilor cu suprafețe mici și mijlocii pentru ca și companiile locale să beneficieze de un imbold din partea autorităților locale.

Garantăm că nu vor exista favoritisme de niciun fel pentru un cerc restrâns de firme, indiferent că vorbim de prestare servicii sau producție.

În privința companiilor unde Primăria Oradea este acționar majoritar vom iniția o procedură de transparență referitoare la desemnarea membrilor consiliilor de administrație. Activitatea acestora va fi una bazată pe eficiență și în interes comunitar, nu dedicată unui profit nefiresc.

Sănătate

• Investiții pentru eradicarea infecțiilor nosocomiale din spitalele administrate de Primăria Oradea.
• Transformarea digitală a asistenței medicale în spitalele publice.
• Program municipal de suport financiar FIV pentru femei singure și cupluri.

În sănătatea publică și în eradicarea cauzelor bolilor infecțiile nosocomiale nu trebuie să fie subiect tabu, astfel că vom demara un program intens dedicat prevenirii bolilor ce pot fi dobândite în unitățile spitalicești.

Printre măsurile ce se impun sunt distrugerea corespunzătoare a deșeurilor infecțioase, educația conștientă de sănătate și screening-ul adecvat al pacienților cronici.

Nu în ultimul rând, este necesară o consultare permanentă între specialiști pentru a avea un plan concret de diminuare, sau chiar stopare a acestui flagel din instituțiile medicale orădene.

Prin proiecte europene vom contribui la accentuarea digitalizării instituțiilor spitalicești orădene, accesând fonduri din programe ce sprijină financiar lucrări de extindere/modernizare/reabilitare pentru clădiri, incluzând dotări cu echipamente medicale specifice și digitalizare.

Una din problemele majore ale cuplurilor din țară, dar și din orașul nostru este legat de infertilitate. Vom iniția un program unic la nivel de țară pentru a găsi fonduri ce suplimentează programul FIV finanțat prin Ministerul Sănătății. Vom avea în cadrul spitalelor un program social de interes local, de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, finanțat din bugetul orașului.

Servicii și utilități publice

• Nevoile oamenilor din cartierele de blocuri și case vor fi prioritare, și nu dictate de interesul dezvoltatorilor imobiliari.
• Plafonarea profitului companiilor aflate sub administrația Primăriei Oradea. Compania de Apă, Termoficare și Administrația Domeniului Public Oradea trebuie să se orienteze spre a servi publicul, nu spre a produce bani pentru administrație.
• Reducerea tarifelor utilităților și serviciilor publice și raportarea acestora în funcție de nivelul de salarizare local.


Ne dorim să mutăm accentul pe blocurile din cartiere, multe zone fiind parcă uitate de administrația publică actuală. Costurile întreținerii unui apartament sau a unei case nu au voie să fie majorate decât în situații extreme.

Voi stopa cheltuirea banilor publici de către Administrația Domeniului Public, Termoficare, Compania de Apă, Agenția de Dezvoltare Locală, pe sedii și alte investiții.

Tarifele acestora vor acoperi strict cele necesare pentru buna desfășurare a prestării serviciului public. Astăzi tarifele sunt majorate după bunul plac al primarului.

Aceste monopoluri ale primăriei sunt căpușate cu membri PNL, în timp ce salariații direct productivi sunt insuficienți și slab plătiți.

Investiții publice

• Introducerea rețelelor edilitare la fiecare gospodărie din Oradea și asfaltarea tuturor străzilor.
• Reabilitarea termică a blocurilor va deveni prioritară.
• Fiecare apartament din cartierele de blocuri trebuie să beneficieze de un loc pentru parcare de domiciliu.

Voi continua implementarea proiectelor de infrastructură mari. Doar că acestea trebuie să fie cu adevărat necesare și eficiente în folosul comunității. Orașul este locuit de orădeni, nu de turiștii ocazionali și nici de cei ce o tranzitează. Orădenii sunt și cei care plătesc aceste proiecte de infrastructură mari, însă în ultimii 10 ani proiectele au fost, adesea, în beneficiul oricărui altcuiva, numai a orădenilor nu.


Multe străzi din cartierele limitrofe ale orașului duc lipsă de infrastructura edilitară de bază. Vom accelera programul de introducere a acestora la fiecare gospodărie din Oradea și ne vom asigura de încheierea asfaltării tuturor străzilor.


Reabilitarea termică a blocurilor din bugetul local și surse de finanțare adiacente va fi prioritate zero. Aceste măsuri vor rezulta în reducerea imediată a costurilor de întreținere.


Vom muta accentul pe locuitorii acestui oraș pentru a avea un confort sporit și cheltuieli decente cu întreținerea locuinței ori casei.


Voi stopa inițiativa aberantă a primarului actual de a elimina parcările de domiciliu. Parcările de cvartal vor crește incidența conflictelor între vecini. Fiecare apartament care va renunța, benevol, la parcarea sa de domiciliu va primi o bonificație de 1,500 lei pe an.

Alege Românește – Gustă Românește

• Piețe agroalimentare pentru fiecare cartier.
• Înființarea unui centru de procesare a produselor agricole ale fermierilor noștri.
• Produsele locale ale agricultorilor bihoreni vor avea prioritate în centrele și unitățile de HoReCa orădene.


După inițiativa de a avea piețe volante pentru producătorii locali bihoreni, vom continua demersul nostru de a-i sprijini în desfacerea produselor prin înființarea unor piețe agroalimentare de cartier.


Prin acest demers, familiile orădene vor beneficia de produse proaspete direct de la producător.


Totodată, avem în plan înființarea unui centru de procesare și logistică a produselor agricole ale fermierilor. Astfel, centrele și unitățile HoReCa orădene vor avea la dispoziție produse locale, proaspete.

Transport public

• Introducerea autobuzelor școlare având ca destinație instituțiile de învățământ.
• Flotă de transport modernă, nepoluantă achiziționată prin fonduri europene.
• Gratuitate în weekend pentru întreg transportul în comun.

Propunem proiecte viabile, ce pun accentul pe efectul asupra mediului înconjurător, dar și pe scăderea timpului petrecut în trafic.


Venim în sprijinul părinților, prin introducerea unor microbuze școlare ce trebuie să îi deservească pe toți cei ce își prezintă această dorință.


Creșterea popularității transportului public se poate face prin existența unei flote moderne, nepoluante, care poate fi folosită uzual de toții membrii unei familii.


În plus, aducem ca propunere de implementare gratuitatea parțială, și anume pe zilele de vineri – duminică, pentru toți cei ce locuiesc în Oradea.

Regenerare urbană

• Amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor.
• Modernizarea parcurilor orașului.
• Realizarea unui parc de distracție modern, de mari dimensiuni, destinat al copiilor.

Zonele verzi vor fi un aliat al administrației locale și nu un obstacol în fața dezvoltatorilor imobiliari.

Vom trata cu maximă prioritate amenajarea spațiilor verzi dintre blocuri. Vom întreține locurile de joacă deja create, ca să ne asigurăm că vor rămâne locuri de recreere, și nu altceva.

Parcurile publice trebuie să își recapete frumusețea și destinația inițială. Ele nu pot fi înlocuite cu câteva ghivece de pomi pe betonul mereu avantajat în numele ”dezvoltării”.

Orașul are nevoie de o oază de liniște în mijlocul urbei. Vom demara realizarea unui parc nou în Oradea în zona str. Făgărașului, dedicat copiilor, și nu numai. Având în vedere că planurile de strămutare ale Grădinii Zoologice nu au un motiv logic, această întreagă zonă va deveni un uriaș spațiu de agrement, potrivit pentru toate vârstele.

Măsuri sociale

• Finanțarea furnizorilor privați de servicii sociale ce sprijină activitatea persoanelor vârstnice și a persoanelor cu dizabilități.
• Locuințe sociale pentru tinerii care doresc să rămână în Oradea.
• Înființarea și întreținerea cluburilor de seniori în fiecare cartier.
• Parcarea de o oră va fi gratuită pentru orice orădean.

Pe plan social este nevoie de ajutor financiar adus acelor organizații non-guvernamentale ce au ca profil principal îngrijirea persoanelor vârstnice și al persoanelor cu dizabilități, prin furnizarea serviciilor de profil.


O altă problemă stringentă a orașului nostru este pierderea specialiștilor. Plecarea lor în străinătate fără a se reîntoarce pentru a-și exersa profesia local derivă și din faptul că în primele etape ale vieții de după terminarea studiilor nu au fost sprijiniți de către administrație pentru a-și asigura viața într-o locuință proprie, fără chirii exorbitante.


Venim în sprijinul acestei categorii cu locuințe renovate de Primăria Oradea și punerea la dispoziția tinerilor pentru o perioadă suficientă până își pot achiziționa propriul imobil.


De asemenea, pentru vârstnicii ce doresc să aibă activități sociale diverse, se vor reînființa cluburile de seniori sub tutela administrației locale. Vor fi finanțate întreținerea acestor spații, dar și activitățile curente, logistica acestora și personalul aferent.


Vom încuraja rezolvarea lucrurilor administrative prin lansarea aplicației D+, prin care toți orădenii cu domiciliul stabil în oraș vor beneficia zilnic de parcare gratuită timp de o oră în centrul orașului.

Siguranța cetățeanului

• Prezență mai activă a Poliției Locale în cartiere.
• Iluminat public în tot orașul.
• Administrație locală activă în lupta contra consumului de droguri în școli.

Poliția Locală trebuie să vegheze la liniștea cetățeanului, pe străzi, lângă unitățile de învățământ școlar și preșcolar, să patruleze și în zone de cartier unde până acum nu au avut o prezență notabilă. Poliția Locală nu va mai fi folosită pentru a amenda inutil cetățenii și mai ales nu ca un grup de voluntari pe lângă firmele RER sau ECO Bihor.


Vom redacta, alături de specialiști din domeniu, o hartă a vulnerabilității municipiului și vom coopera împreună cu celelalte entități abilitate în eradicarea oricărei forme de pericol pe domeniul public al orașului nostru.


Sesizările privind deteriorarea iluminatului public vor fi rezolvate în decurs de maxim 24 ore prin intervențiile echipajelor specializate.


Vom accentua controalele în unitățile școlare pentru a crește gradul de siguranță privind eradicarea violenței și folosirea drogurilor de către tineri în incinta, cât și în afara instituțiilor de învățământ.

Antreprenoriat local

• Parc industrial pentru IMM-uri locale.
• Șanse egale la licitațiile publice.
• Vom depolitiza conducerea societăților comerciale și a instituțiilor publice subordonate Primăriei Oradea.

Se impune ca firmele orădene ce au ajuns la un grad de maturitate, dar încă nu sunt la nivelul celor deja consacrate să aibă sprijinul administrației locale pentru a păși în etapa următoare a dezvoltării.


În acest sens, vom realiza un parc industrial, unde vom încuraja concesionarea terenurilor cu suprafețe mici și mijlocii pentru ca și companiile locale să beneficieze de un imbold din partea autorităților locale.


Garantăm că nu vor exista favoritisme de niciun fel pentru un cerc restrâns de firme, indiferent că vorbim de prestare servicii sau producție.

În privința companiilor unde Primăria Oradea este acționar majoritar vom iniția o procedură de transparență referitoare la desemnarea membrilor consiliilor de administrație. Activitatea acestora va fi una bazată pe eficiență și în interes comunitar, nu dedicată unui profit nefiresc.

Educație și cultură

• Subvenționare cu 50% din bugetul local a programelor educaționale de tipul celor after-school.
• Voucher pentru educație și cultură.
• Festival internațional de muzică.

Măsura de subvenționare a programelor tip after-school este necesară pentru a încuraja dezvoltarea educației complementare.

Astfel se încurajează dezvoltarea de aptitudini și de pasiuni specifice fiecărui copil, ca de exemplu activități recreativ-sportive, dansuri, muzică, teatru.


Pentru a stimula tinerii să viziteze instituțiile culturale, vom iniția un program prin care fiecare tânăr orădean școlar și până în 26 ani va beneficia de un voucher în valoare de 100 lei prin care poate vizita instituțiile culturale din oraș.


Pentru a pune Oradea pe harta internațională a festivalurilor, trebuie regândit întregul concept al evenimentelor culturale și turistice. Într-o primă etapă, vom organiza un festival de muzică pop-rock al cărei anvergură să fie cu adevărat de nivel internațional.

Sănătate

• Investiții pentru eradicarea infecțiilor nosocomiale din spitalele administrate de Primăria Oradea.
• Transformarea digitală a asistenței medicale în spitalele publice.
• Program municipal de suport financiar FIV pentru femei singure și cupluri.

În sănătatea publică și în eradicarea cauzelor bolilor infecțiile nosocomiale nu trebuie să fie subiect tabu, astfel că vom demara un program intens dedicat prevenirii bolilor ce pot fi dobândite în unitățile spitalicești.


Printre măsurile ce se impun sunt distrugerea corespunzătoare a deșeurilor infecțioase, educația conștientă de sănătate și screening-ul adecvat al pacienților cronici.


Nu în ultimul rând, este necesară o consultare permanentă între specialiști pentru a avea un plan concret de diminuare, sau chiar stopare a acestui flagel din instituțiile medicale orădene.


Prin proiecte europene vom contribui la accentuarea digitalizării instituțiilor spitalicești orădene, accesând fonduri din programe ce sprijină financiar lucrări de extindere/modernizare/reabilitare pentru clădiri, incluzând dotări cu echipamente medicale specifice și digitalizare.


Una din problemele majore ale cuplurilor din țară, dar și din orașul nostru este legat de infertilitate. Vom iniția un program unic la nivel de țară pentru a găsi fonduri ce suplimentează programul FIV finanțat prin Ministerul Sănătății. Vom avea în cadrul spitalelor un program social de interes local, de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, finanțat din bugetul orașului.

Agenda Primarului construită prin transparență și implicarea cetățenilor

• Consultarea publică va deveni o cutumă, nu un punct necesar de bifat.
• Vom încuraja existența unor grupuri consultative.
• Transparență totală a contractelor publice la Primărie și firmele sale.

Primăria trebuie să se transforme într-o instituție deschisă, un promotor al colaborării dintre administrație și cetățeni, mediul academic, economic, civic. Cetățenii vor fi implicați de la planificare și până la realizarea efectivă a proiectelor, nu doar prin informare când deciziile sunt luate deja de către un grup restrâns de politicieni și funcționari.


Consultarea va fi dusă până la nivelul asociațiilor de proprietari, nu ascunsă pe site-ul Primăriei.


Vom înființa Grupuri Consultative de Cartier, care vor fi legătura dintre nevoile cetățenilor și administrația locală.
Primăria va identifica spații disponibile pentru întâlnirile Grupurilor și se va aronda consilieri locali care să ia parte la consfătuirile acestora.

Adiacent acestor sedii vor funcționa și puncte de lucru ale Poliției Locale, cu scopul de a asigura siguranța locuitorilor din cartiere.

Cu toții ne dorim o conducere administrativă demnă de încredere, o administrație care pune preț pe transparență și pe consultarea fiecăruia dintre noi, membrii ai comunității orădene. Numai astfel vom reuși, împreună, să ne construim armonios ORADEA NOASTRĂ!

Scroll to Top